KUŞ GRIBI

Kuş Gribi (Avian Influenza, Tavuk Vebası, Pestis Avium, Bird Flu)

Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılarla memelilerde solunum ve sindirim sistemine zarar vererek yüksek bulaşıcılık ve ölüm oranıyla dikkat çeken bir hastalıktır. İlk kez 1878 yılında İtalya’da tanımlanmış ve “tavuk vebası” olarak adlandırılmıştır. 1901’de hastalığın bir virüsten kaynaklandığı tespit edilmiş, 1955 yılında ise memeli influenza A virüsleriyle ilişkisi ortaya konulmuştur. Hindilerdeki ilk izolasyon 1963 yılında Kuzey Amerika’da yapılmıştır.

Hastalığın Etkeni

Hastalık, Orthomyxoviridae ailesinden Influenza A virüsü tarafından meydana gelir. Influenza virüsleri A, B ve C olarak üç gruba ayrılır. İnfluenza A virüsünün yüzeyinde iki ana protein bulunur:

  • Hemagglutinin (H): 16 alt tipi vardır (H1-H16).
  • Neuraminidase (N): 9 alt tipi vardır (N1-N9).

Bu kombinasyonlar virüsün 144 farklı alt tipte isimlendirilmesine yol açar (örneğin, H5N1). Günümüzde H5 ve H7 alt tipleri yüksek patojenik kabul edilir ve %100’e varan ölüm oranına neden olabilirler. Düşük patojenik alt tipler ise genellikle hafif belirtiler gösterir veya fark edilmez. Ancak, düşük patojenik suşlar hızla değişerek ölümcül hale gelebilir.

Yayılım ve Görülme Sıklığı

İnfluenza virüsleri:

  • Ilıman ve kutuplara yakın bölgelerde: İnsan, domuz ve atlarda genellikle kış aylarında,
  • Tropikal ve subtropikal bölgelerde: Yıl boyunca,
  • Kanatlı ve deniz memelilerinde: Herhangi bir dönemde salgınlara neden olabilir.

Bulaşma Yolları

  1. Hasta hayvanların akıntıları ve dışkısıyla temas,
  2. Bulaşık yem, su, malzeme ve kıyafetler,
  3. Su ve deniz kuşlarıyla temas,
  4. Kırık veya bulaşık yumurtaların kuluçka makinelerinde enfeksiyon yayması.

Taşınma Yolları

  • Göçmen kuşlar,
  • Sulak alanlara giren araç ve insanlar,
  • Avcılık faaliyetleri,
  • Kontrolsüz araç ve insan hareketleri.

Virüsün Çevredeki Dayanıklılığı

  • Çevresel koşullar: Nemli ve serin ortamlarda uzun süre aktif kalır. Dışkıda 4°C’de 30-35 gün, 20°C’de 7 gün bulaşıcı kalır.
  • Karkaslarda: Ortam sıcaklığında birkaç gün, buzdolabı sıcaklıklarında 23 gün aktif kalır.
  • Et ürünlerinde: Merkez iç sıcaklığın 71°C’ye ulaştığı ısıl işlemde 1 saniyede inaktive olur.

İnaktive Edilme Yöntemleri

  • Isı: 56°C’de 3 saatte, 60°C’de 30 dakikada etkisiz hale gelir.
  • Dezenfeksiyon: Formalin, iyot bileşikleri etkili.
  • pH: Asidik ortamlarda inaktive olur.
  • Kimyasallar: Oksitleyiciler, sodyum dodesil sülfat, lipid çözücüler etkili.

Kuluçka Süresi ve Belirtiler

  • Kuluçka süresi: 3-5 gün (genellikle 24-36 saat).
  • Belirtiler:
    • Yüksek ateş, tüy kabarması, iştahsızlık, depresyon, ishal.
    • Yumurtlama veriminde düşüş, şekilsiz yumurta.
    • Göz kapaklarının kapanması, konjunktivada kızarıklık ve şişlik.
    • Sakal, ibik ve göz çevresinde ödem, morarma.
    • Solunum güçlüğü, burun deliklerinden kanlı akıntı.
    • Ani ölümler veya sinirsel belirtiler (eksitasyon, inkoordinasyon, ataksi).

Akut dönemi atlatan hayvanlarda sinirsel belirtiler ve yürüyememe gibi semptomlar görülebilir. Ayrıca yumurta kalitesinde belirgin bozulma yaşanır.

Benzer Makaleler

KARYEM A.Ş. 2024 Yılı Genel Kurul Gündemi

KAR-YEM KARAPINAR YEM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NDAN Şirketimizin 2024 Yılı Hesap Dönemine ait, Olağan Genel Kurul Toplantısı aşağıda yazılı gündem maddelerini görüşüp karara bağlamak üzere, 24 MAYIS…

Devam
Hydroponischer Anbau

Hydroponischer Anbau Der hydroponische Anbau ist eine landwirtschaftliche Methode, bei der Pflanzen ohne Erde angebaut werden. In diesem System wachsen die Pflanzen mithilfe von Flüssigdünger, Luft, Licht und geeigneten Temperaturen.…

Devam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda Var

Sığır Besi Yemi Pelet

  • 97 views
Sığır Besi Yemi Pelet

Sığır Süt Yemi 18

  • 107 views
Sığır Süt Yemi 18

Sığır Süt Yemi 19 Protein Pelet

  • 96 views
Sığır Süt Yemi 19 Protein Pelet

Buzağı Büyütme Yemi Pelet

  • 63 views
Buzağı Büyütme Yemi Pelet

Koyun Süt Yemi Tozu

  • 103 views
Koyun Süt Yemi Tozu

Besi Bitirme Yemi Pelet

  • 89 views
Besi Bitirme Yemi Pelet

Koyun Süt Yemi Pelet

  • 81 views
Koyun Süt Yemi Pelet

Düve Yemi Pelet

  • 86 views
Düve Yemi Pelet

Buzağı Büyütme Yemi Pelet

  • 93 views
Buzağı Büyütme Yemi Pelet

Toklu Yemi

  • 933 views
Toklu Yemi

Kuru Dönem Yemi Pelet

  • 91 views
Kuru Dönem Yemi Pelet

Sığır Yemi 21 Pelet

  • 92 views
Sığır Yemi 21  Pelet

Kuzu büyütme yemi toz

  • 126 views
Kuzu büyütme yemi toz

Buzağı Başlangıç Yemi Pelet

  • 357 views
Buzağı Başlangıç Yemi Pelet

Toklu besi yemi toz

  • 97 views
Toklu besi yemi toz

Toklu Besi Yemi Pelet

  • 69 views
Toklu Besi Yemi Pelet

Kuzu başlangıc yemi pelet

  • 116 views
Kuzu başlangıc yemi pelet

Kuzu büyütme yemi pelet

  • 151 views
Kuzu büyütme yemi pelet

Özel Toklu Besi Yemi Toz

  • 179 views
Özel Toklu Besi Yemi Toz